Ανδριάντας Μεγ. Αλεξάνδρου

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2011
 

Τελικά φθάσαμε στην… αρχή του τέλους. Ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου βγήκε από το χυτήριο. Μπαίνουμε στη φάση της συναρμολόγησης και της τελικής επιμέλειας από την γλύπτρια.

Από την άλλη, θα αρχίσει η προετοιμασία και κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου όπου θα τοποθετηθεί ο ανδριάντας. Η θέση αυτή θα είναι σε κεντρικό σημείο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύντομα θα ενημερώσουμε για την ακριβή θέση καθώς και τον χρόνο των αποκαλυπτηρίων.

 
Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2011

Είναι γνωστό ότι η τοποθέτηση ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αττική αποτελεί πανελλήνιο αίτημα εδώ και δεκαετίες. Πολλοί φορείς στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, καθώς και ομογενειακές ενώσεις έχουν θέσει ως στόχο την τοποθέτηση ανδριάντα του Αλεξάνδρου στην Αττική. Στο διαδίκτυο υπάρχει ήδη μεγάλη συζήτηση για το θέμα ενώ ειδικά στο facebook υπάρχει σελίδα με τον τίτλο «ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ», με άνω των 10.000 μέλη.

Ο στόχος αυτός θα γίνει σύντομα πραγματικότητα, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Μακεδόνων & Θρακών Παπάγου-Χολαργού. O ανδριάντας, που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής του προπλάσματος, θα είναι ορειχάλκινος και θα τοποθετηθεί επί αναλόγου μεγέθους μαρμάρινης βάσης. Ο Αλέξανδρος θα παρίσταται έφιππος, σε φάση μάχης, φέρων θώρακα και κρατώντας με το δεξί χέρι ακόντιο.

Το σύνολο των εξόδων (κατασκευή και τοποθέτηση) αναλαμβάνονται εξ’ ολοκλήρου από τον συμπολίτη μας αρχιτέκτονα κ. Μπάμπη Στάικο, ο οποίος έχει προβεί στο παρελθόν και σε άλλες δωρεές προς τον Δήμο Παπάγου, ενώ επίσης χρηματοδότησε την κατασκευή και τοποθέτηση του ανδριάντα του Φιλίππου Β’, του οποίου τα αποκαλυπτήρια κάναμε στις 30/5/10 στου Παπάγου.

Ως Σύνδεσμος Μακεδόνων & Θρακών Παπάγου-Χολαργού είμαστε ευτυχείς αλλά και υπερήφανοι που θα κάνουμε πραγματικότητα ένα όνειρο εκατομμυρίων Ελλήνων. Αν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον Δήμο και την Περιφέρεια ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τα αποκαλυπτήρια το προσεχές φθινόπωρο.

Προκειμένου ο ανδριάντας να έχει πανελλήνια αλλά και διεθνή απήχηση, προτείναμε στον Δήμο να εγκρίνει μια θέση προβεβλημένη ώστε να είναι ορατός από όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και να μη περιορίζεται στα στενά όρια του Δήμου μας. Ως τέτοια προτείναμε την νησίδα μεταξύ της οδού Πίνδου και της Λεωφόρου Παν. Κανελλοπούλου (Κατεχάκη). Η θέση αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται σε σημείο από το οποίο διέρχονται οι εισερχόμενοι προς την Αθήνα και οι μεταβαίνοντες προς το αεροδρόμιο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, μεταξύ των οποίων πολλοί ξένοι, ηγέτες χωρών και άλλες προσωπικότητες.

Μια άλλη θέση που προτείναμε είναι αυτή προ του Δημαρχείου Παπάγου-Χολαργού, στη συμβολή των οδών Περικλέους και 25ης Μαρτίου. Η θέση αυτή μπορεί να μην είναι σε υπερτοπικό “πέρασμα”, είναι ωστόσο προβεβλημένη εντός της περιοχής του Δήμου.

Σχετική ενημέρωση υπάρχει και στο facebook στη διεύθυνση:  http://www.facebook.com/group.php?gid=127259160626908


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s